Fotochromatický zorník na kolo, na skialpy, do přírody, na sport český výrobce fotochromatické brýle sportovní

Fotochromatické sluneční brýle v povinné výbavě každého sportovce

Doba čtení 3 minuty

Oblíbenost fotochromatických brýlí mezi sportovci v posledních letech neustále roste, a proto jsme i my vyslyšeli vaše přání a zařadili jsme fotochromatické brýle i fotochromatické vyměnitelné zorníky pro většinu brýlí z naší kolekce slunečních brýlí. V tomto článku se pokusíme přijít na kloub tomu, v čem spočívají hlavní výhody a přínosy tohoto fenoménu.

Polarizační fotochromatické brýle české značky Gnarly Owl Jubula

Úvodem by se slušelo říci, co jsou fotochromatické sluneční brýle a jak fungují. Fotochromatické neboli samozabarvující se brýle reagují na aktuální světelné podmínky, a to tak, že v intenzivním světle skla tmavnou a naopak při nižší světelné intenzitě se mění na světlé. Když tedy svítí slunce, zorník je tmavý a propouští méně světla, naopak když je zataženo nebo stín, zorník zesvětlá a propustí světla více. Je dobré zmínit, že ať už jsou skla světlejší nebo tmavší, vždy stoprocentně chrání před škodlivým UVA a UVB zářením. Co se za tímto kouzlem skrývá? Za vším stojí molekuly. Jak již bylo řečeno, fotochromatické brýle jsou navrženy tak, aby reagovaly na ultrafialové světlo. Když jsou brýle vystaveny slunečnímu záření, začnou biliony fotochromních molekul dočasně měnit strukturu. Jakmile se tvar obrovského počtu molekul současně změní, zorník ztmavne. Celý tento proces je vratný, když tedy odstraníme brýle z UV záření, opět zesvětlají. Doba přechodu od nejjasnějšího do nejtmavšího bodu závisí na kvalitě zorníku. Čím jsou skla kvalitnější, tím rychleji se jejich zatmavení mění. U nejkvalitnějších fotochromatických skel se jedná o přeměnu v řádech desítek vteřin. Důležité je to, že reakce na změnu světelných podmínek je rychlá a plynulá, čímž je zajištěna neustálá optimální světelná propustnost. Přechod je plynulý a takřka nepozorovatelný, čímž nedochází k žádnému omezení při sportovní aktivitě.

Fotochromatický zorník žlutý pro brýle české značky Gnarly Owl

Přínosy fotochromatických brýlí ocení především ti, kteří provozují sport, u kterého se často mění světelné podmínky zapříčiněné počasím, nepředvídatelným terénem anebo tam, kde se hodně střídají světla a stíny. Typicky jde především o cyklistiku a běh. Bikeři, kteří si užívají jízdu terénem si v lese za špatných světelných podmínek nemusí brýle sundávat a chrání tak své oči před větrem, prachem, hmyzem nebo větví. Fotochromatické brýle jsou ideální volbou také pro milovníky čím dál populárnějšího bikepackingu, jelikož zde odpadá nutnost výměny zorníku, čímž se šetří jak čas, tak cenné gramy v batohu. Jakožto milovníci zimních sportů nesmíme zapomenout ani na běžky, skialpy či splitboarding. Intenzita slunečního svitu v zimě může být velice variabilní. Často se nám stává, že vyrážíme za sportem za šera a mnohdy se vracíme za tmy a pokud nechceme během dne měnit zorníky, fotochromatické brýle jsou tou správnou volbou. Fotochromatické brýle jsou parádní také v zamračené dny, kdy slunce vykoukne jen na chvíli. Naše fotochromatické zorníky mají rozptyl světelné propustnosti S1 - S3.

Fotochromatický zorník žlutý pro brýle české značky Gnarly Owl

Jak se říká „Technologický pokrok nezastavíš“ a my jsme za to rádi. Díky neustále zlepšující se technologii je dnes možné vyrobit fotochromatická skla, která jsou zároveň i polarizační. A právě toto bezkonkurenční kombo nabízíme my. Všechny Gnarly Owl fotochromatické brýle a zorníky jsou zároveň i polarizační, což s sebou přináší celou řadu dalších výhod, ať už jde o snížení nepříjemných odlesků a oslnění a s tím spojenou sníženou námahu a únavu očí nebo o jasnější vidění a lepší vnímání kontrastu, které jde ruku v ruce se zvýšenou bezpečností díky lepšímu vidění nerovností. V naší nabídce najdete fotochromatické polarizační brýle Jubula, které mají celoroční využití bez nutnosti měnit zorníky a uspokojí tak i ty nejnáročnější sportovce. Jelikož jsme chtěli udělat radost i stávajícím majitelům oblíbených modelů Strix, Ninox a Xenox, přidali jsme možnost dokoupit si fotochromatický zorník padnoucí na tyto modely. Nezapomněli jsme ani na ženy sportovkyně, pro které nabízíme fotochromatický zorník kompatibilní s populárním modelem Athene. Jak již bylo řečeno, všechny námi nabízené fotochromatické brýle a zorníky jsou i polarizační, čímž ve spojení se 100% ochranou proti UV záření zajišťují pohodlí a zdraví vašich očí po celý rok.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.